Vad är tantra för mig?

Beroende på vem man frågar får man olika svar, genomgående är dock att nyckelorden närvaro, medvetenhet och kommunikation är gemensamt. Tantra är ett sätt att leva och förhålla sig till livet, som innefattar bland annat att vara mer här och nu. Med hjälp av olika tekniker får man hjälp med det och kan för en stund uppleva hur oro och rädsla, mål och prestation, släpper taget och en känsla av lugn och frid infinner sig. Enkelt kan man säga att genom att flytta sitt fokus från det man kan tänka ut i huvudet till det man kan uppleva och känna i kroppen, kan man leva mer tantriskt.. Inom tantran ser man kroppen som människans tempel, som bör respekteras och behandlas med kärlek och omsorg. Här tillåts den sexuella energin, livsenergin, fungera som en passage till högre medvetenhet. Men Tantra är också än en urgammal tradition med rötter i Indien och Skandinavien och  ett sätt att betrakta världen genom kärlek, acceptans och närvaro

Många blandar ihop tantra med sex, men för mig är tantra ett begrepp, som en koncept där sex ingår som en teknik av ca 110st olika, som hjälper oss komma tillbaka till oss själva. Andra tekniker är mantrasång, mindfulness andningsövningar och meditation för att nämna några. Du kan när som helst utöva tantra, vara tantrisk, när du sitter på bussen, när du möter chefen, när du kör bil eller när du har sex

Tantra har mycket att ge den nya tidens människor. Inom tantra är sexualitet en godkänd och uppskattad del av livet. Med hjälp av tantra kan man lösa upp blockeringar och fördomar gällande sexualitet. Tantrisk sexualitet är en naturlig och andlig sexualitet som har en betydande roll för helhetligt välmående. Tantriska övningar och upplevelser är för många en fungerande väg till att acceptera och älska sig själv Förändringen sker inte genom strävan till att bli annorlunda, bättre, helare. Förändringen sker genom att bli medveten om och acceptera vem man är idag.

I parförhållandet kan tantra vara en väg till djupare tillit, att släppa på prestation och mål och att bli av med ett tvångsmässigt begär att äga varandra, i och med att kärleken gentemot sig själv förstärks.

Tantra är ett  förhållningssätt till livet som innefattar närvaro, medvetenhet och kommunikation. Detta förhållningssätt tar bort många spänningar ur sexlivet genom att föreslå att vi slappnar av, i och med det får vi ökad glädje och tillfredställelse. Det är det som många av oss längtar efter djupt där inne i oss själva, men vi vet inte riktigt hur vi ska förverkliga det.

Similar Posts